Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata
Kiszone warzywa są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański frykas, rzadko napotykany w pozostałych rejonach świata. Tymczasem...
Na kanapce, w zupie, jako dodatek do dań głównych – o ogórkach kiszonych
W zupie, w sałatce, na kanapce lub w formie dodatku do drugiego dania – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni konsumujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie...
Kursy gotowania – ucz się i jednocześnie rozwijaj swoją pasję
Samodzielne przyrządzanie dań w domu ma dużo zalet. Największą z nich jest bezsprzecznie oszczędność pieniędzy – spożywanie posiłku w domu bywa zazwyczaj zdecydowanie tańsze aniżeli...
Czy kawa jest zdrowa?
Przez pewien czas panowało powszechne przekonanie, że kawa nie jest napojem dobrym dla naszego zdrowia, jednak najnowsze doniesienia przeczą tej tezie – coraz częściej pojawiają...
Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa tylko świąteczna, którą spożywamy na ogół w trakcie Wigilii bądź dużych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których...
Co to jest żywność ekologiczna?
Od szybkiego rozkwitu przemysłu spożywczego, który trwa od początku XX w., wyroby spożywane przez nas codziennie zaczęto standardowo nasycać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich żywotność. Lecz...
Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znów wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też inne, do tej pory mniej popularne owoce oraz...