
Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym
Chcesz zamówić barszcz czerwony z zakwasu? Zobacz tu.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa tylko świąteczna, którą spożywamy na ogół w trakcie Wigilii bądź dużych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których tradycja podawania posiłków z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony to potrawa uniwersalna
Wydaje się, iż barszcz czerwony to banalna do przyrządzenia zupa z buraków, która ogólnie nie jest bardzo sycącym daniem. Lecz właśnie jego lekko słodki, a jednocześnie kwaskowaty aromat sprawia, że rewelacyjnie stapia się on z odmiennymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni wolą w nim ziemniaki, jajko oraz kawałki kiełbasy, inni zalewają nim uszka z mięsem, grzybami bądź kapustą. Barszcz czerwony to nie tylko strawa obiadowa, lecz również wyborna przekąska albo ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak chrupiącego krokiecika z pieczarkami lub bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.
Wypada zaakcentować, że barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, o ile nie dodano do niego śmietany. Danie to uznawane jest za zdrowe, ponieważ zawiera mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, a także mnóstwo żelaza, toteż rekomenduje się je osobom chorującym na anemię. Jednak z uwagi na fakt, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie zwykle zjada się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony smakuje najlepiej z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków!
Nie ma uniwersalnego przepisu na barszcz z buraków – każdy kucharz wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej doprawia tę zupę. Niektórzy lubią pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu, inni dodają do niego nieco cukru, by uwydatnić naturalny słodki smak buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a przy tym zawiera więcej istotnych minerałów i witamin. Taki zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przyszykować na własną rękę, ale proces fermentacji trwa mniej więcej siedem dni. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo online.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]