
Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie
Więcej o soku z kapusty.
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znów wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też inne, do tej pory mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych atutach fermentowanej żywności nie sposób zapomnieć też o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi składniki niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie sporo substancji mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Głównym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. Sok z buraków, kapusty bądź inny kwaszonek to też świetne źródło witamin. Godne uwagi jest zwłaszcza wysokie stężenie witaminy C – zaledwie pół szklanki tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego powinno się go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają radzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak np. wrzody żołądka czy refluks. Działają one też osłonowo podczas kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]