Na kanapce, w zupie, jako dodatek do dań głównych – o ogórkach kiszonych

Więcej informacji o ogórkach kiszonych.

W zupie, w sałatce, na kanapce lub w formie dodatku do drugiego dania – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni konsumujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, gdyż kiszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i pyszne.

Jak przygotować kiszone ogórki?

Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest dość łatwe. Używa się do tego beczułek z drewna albo pojemnych glinianych garnków, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą. Następnie kładzie się pojemnik na przynajmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy mniej kwaśnych smaków mogą skonsumować kwaszonkę już po kilku dniach – ogórki tego typu określamy „małosolnymi”. W bazowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dodaje się koper oraz czosnek, niemniej jednak walory smakowe kiszonych ogórków można podkręcić też innymi przyprawami, przykładowo cząstkami chrzanu, liśćmi laurowymi czy gorczycą. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani dużo miejsca w kuchni, by samemu przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada także piwnicę bądź spiżarnię, w której może chować przetwory w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż musimy zrezygnować z ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, a więc w kubełkach z uchem czy też w workach z folii, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.

Jakie witaminy i minerały znajdują się w kwaszonych ogórkach?

Od stuleci powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa zbawiennie wpływają na nasz organizm. Dzieje się tak, gdyż wraz z kiszonkami wchłaniamy pożyteczne bakterie, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz korzystnie wpływają na ich florę, poprawiając tym samym trawienie. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie są kaloryczne (to ledwie 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminę A, K1 i C, witaminy z grupy B, jak również sporo minerałów niezbędnych do prawidłowego działania organizmu, to przykładowo żelazo, magnez, wapń, potas czy mangan. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeżeli lubimy cierpkie smaki, zalecamy nie wylewać go po zjedzeniu kiszonek, tylko użyć go do zupy ogórkowej bądź wypić, gdyż w miarę kwaszenia składniki odżywcze przedostają się po trosze do zalewy. Należy jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]