
Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata
Kup kiszonki.
Kiszone warzywa są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański frykas, rzadko napotykany w pozostałych rejonach świata. Tymczasem kiszonki znane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.
Z jakiego powodu kwaszonki cieszą się popularnością?
Według historyków proces zabezpieczenia pożywienia poprzez ich przechowywanie w occie, w solance lub w soli, znany jest ludziom od przeszło 4 tysiące lat. Ta metoda przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a na terenach dawnej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niska kwasowość zawiesiny, w której się ją zanurza, powstrzymuje rozmnażanie się bakterii gnilnych. Parę wieków temu była to optymalna metoda, żeby przedłużyć okres zdatności do spożycia warzyw, mięsa i ryb nawet o kilkadziesiąt tygodni. W rezultacie wynikła tradycja produkowania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kwaszonki od zawsze słyną z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Zawierają one np. sporo witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kwaszonki, sporadycznie cierpieli z powodu cyngi. Co ciekawe, w języku polskim kwaszone przetwory warzywne określa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt np z pulpy ziemniaczanej bądź kapusty.
W innych rejonach świata kiszonki smakują odmiennie
Najczęściej spotykanym warzywem kiszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni zasadniczo w większości rejonów świata, nawet w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie cieszy się szeroką popularnością. Jednakże pickle są tam bodaj niezmiernie lubianym składnikiem kanapek, hot-dogów oraz hamburgerów. Nad Wisłą oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszone buraczki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania surówek oraz zup. Jednakże nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. pomidory, kalafiory oraz owoce (np. gruszki), a niekiedy nawet jaja.
Ocet i Solanka modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się podstawą lub istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów lokalnych. Warto pamiętać, iż smak kiszonych przetworów różnić się w poszczególnych regionach świata, ponieważ jest on zależny od dodatków do zalewy, z których korzysta się w trakcie kwaszenia. Tym samym ogórek wyprodukowany wedle typowej polskiej receptury, będzie smakował inaczej niż ten zakiszony np. w Japonii.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]